House with Courtyards

Category: E2 Alterations & Additions
Architect: RT+Q Architects Pte Ltd
Client: EW - 15B Camden Park, Singapore

Honourable Mention



The jury compliments the accomplished additions and alterations work on this existing House at Camden Park with feature courtyards filled with large trees rising from the lower ground, to create visual and spatial separation between the programs and bring air and light to the lower ground floors. The design conserves the scale and essence of the original house, while catering additional programs. Substantial skill and effort in planning and detailing are demonstrated through the integration of the linear block, with three distinct aluminium cladded boxes of bedrooms, extending from the existing house, to create a seamless transition from old to the new. A lower ground floor proposed to fulfil programmatic requirements also created dramatic spatial sections, where glass bridges with glass floors span across the courtyards, filled with greenery to recreate the drama of a treetop walk. The jury commends the finesse of the project with its tectonics and successful green efforts that created a highly habitable dwelling of greenery, light and air.